Het Prille Begin en de Oprichting in 1956
Het Prille Begin lag in feite rond 1953 toen we met onze lagere schoolvriendjes een eigen voetbalteampje (zie foto pag.10 jubileumboek) vormden en met heel veel enthousiasme gingen voetballen tegen naburige voetbalteams van o.a. het Hof en Westerhoven. We hielden een loterij op het Loo om een leren voetbal en keepershandschoenen voor keeper Ben Geerts te kunnen kopen. We hadden een provisorische clubhut bij P. van Zeeland (nu huis van fam.van Mol) in de achtertuin en een voetbalwei aan de Vonderpad (nu staan daar de huizen van Richard v.d.Heijden, Chris Wils en Fer Smolders).
Een aantal van ons werden op de leeftijd van ongeveer 10-13 jaar noodgedwongen lid van De Weebosch (Voorwaarts) of Bergeijk. Als we dat vergelijken met de huidige situatie, dan zien we nu jeugdspelertjes van slechts 4-5 jaar oud vol passie en spelvreugde in de mini”s hun eerste echte wedstrijden spelen.
Rond 1950 waren er ca 25 jongelui van het Loo lid van De Weebosch of Bergeijk. De keuze was vaak afhankelijk van familierelaties of kennissen en gaf soms aanleiding tot spanningen bij de supporters van het Loo. De druk vooral van de jeugd van het Loo werd steeds groter om met een eigen team aan de competitie deel te nemen. Toen de aanvraag vanuit het Loo om met een jeugdteam onder de paraplu van Bergeijk aan de competitie deel te nemen werd afgewezen door Bergeijk, waren de rapen gaar en begon direct de discussie om een eigen club op te richten. Daar kwam nog bij dat de supporters van het Loo zeer ontevreden waren omdat de voetballers van het Loo in hun ogen achtergesteld werden bij het opstellen in de standaard teams zowel op De Weebosch als bij Bergeijk.
De grondleggers van Terlo waren Toon Antonis (eigenaar Antonio bar, nu D’n Eyck), Jan Houbraken (veehandelaar Jan Dijkman) en Léon van Hoof (hoofd der School) (zie foto pag.14 jubileumboek).
Op de eerste zondag in juli 1956 werd het hele Loo vanaf de preekstoel door pastoor Steenbakkers (later geestelijk adviseur van Terlo, steeds ook aanwezig op bestuursvergaderingen) uitgenodigd voor de oprichtingsvergadering op 13 juli 1956 in het café van Harrie Kuyken (café de Kroon). Ongeveer 60 voetballiefhebbers waren aanwezig, de oprichtingsdatum werd vastgelegd op 20 juli 1956 en uit de vergadering werd een voorlopig bestuur gekozen bestaande uit: Toon Antonis, Walter Geerts, Léon van Hoof, Jan Houbraken, Sjef Kuyken, Harrie Kuyken, Piet Kuyken, Frits Nollen (latere naam Frits Jansen), Wil Vereijken en geestelijk adviseur pastoor Steenbakkers. Er werd snel contact opgenomen met de zusterverenigingen Bergeijk en De Weebosch. Deze wilde meewerken op voorwaarde dat er geen druk op de spelers mocht worden uitgeoefend i.v.m. de competitie welke aanstaande was. Echter het ronselen nam desondanks grootse vormen aan, oversteken van spelers naar Terlo (rond 1900 de naam van het Loo) was het gesprek van de dag op het Loo.
Op 19 augustus plande Terlo zijn eerste oefenwedstrijd op eigen veld, dus er moest snel een eigen veld geregeld worden. Jan Dijkman stelde zijn koeienwei en zijn veestal ter beschikking aan Terlo, weliswaar liepen de koeien er nog op, dus moest er nog veel arbeid verricht worden. Op zaterdag 11 augustus in alle vroegte begon Terlo met man en macht aan de Hulsdonken een koeienwei geschikt te maken om er de volgende dag op te kunnen voetballen. Zo moesten er bomen gesnoeid en gerooid worden en er moesten schitten geruimd worden. Het veld moest uitgezet worden en met de hand kalklijnen getrokken, uiteraard moesten ook de doelen aanwezig zijn. Ook was een ploeg bezig met het uitmesten van de koeienstal om er een kleedlokaal van te maken, het zag er vies en vuil uit, maar toch. Gelukkig was het nog zomer, dus het opfrissen en wassen kon in het nabijgelegen riviertje de Keersop, water uit de pomp was niet voorradig. Later werd er nog een scheidsrechtershokje aangebouwd, het was ca.1m2 groot.
Ondertussen werden nog nieuwe leden ingeschreven/overgeschreven van Bergeijk en De Weebosch. Terlo kon starten met 23 senioren, 40 junioren en 40 rustende leden.
Alle actieve leden moesten naar de sportkeuring in Hapert, kosten fl1.75, betaald door de vereniging.
Helaas was deelname aan de competitie 1956/57 voor Terlo niet meer mogelijk, de goedkeuring van de KNVB kwam om pas later bekende reden te laat binnen. Ondertussen werd er in de wei aan de Hulsdonken volop getraind en vriend-schappelijk gespeeld o.l.v. Toon van Uijtregt.
Op 13 februari 1957 hingen op het Loo de vlaggen uit, de officiële goedkeuring van de KNVB was binnen.
Op 6 maart 1957 werd een definitief eerste bestuur van Terlo gekozen: Léon van Hoof (voorzitter), Frits Jansen (secretaris), Piet Daas (penningmeester en beheer shirts) met de leden Toon Antonis (toto en leider eerste elftal), Jan Cox (materialenbeheer en leider tweede elftal), Jan Dijkman (terreinzaken), Toon van Uijtregt (training en technische zaken).
De vereniging startte in oktober 1957 met twee senioren- en twee juniorenteams in de 2de klasse van de Brabantse Bond. Wekelijks op zaterdag moesten de koeien van het veld af en de schitten worden geruimd om op zondag te kunnen spelen.
Pas op zondag 6 oktober 1957 speelde Terlo onder zeer grote belangstelling haar eerste officiële thuiswedstrijd tegen RKVVO o.l.v. trainer Wim van Doorn (afkomstig van De Valk). Terlo won met 4-0.